Under Construction  

DPR Construction Builds UCSD Cardiovascular Center

University of San Diego's new Cardiovascular Center completed by DPR Construction
 DPR Construction completes new Cardiovascular Center at..  UC San Diego's new cardiovascular center built by DPR.j..
 
 

DPR Construction announced this week that the company has completed construction of the Sulpizio Family Cardiovascular Center at the University of California San Diego (UCSD). Construction of the $227 million cutting-edge facility came in under budget and ahead of schedule.

The 127,000 square foot center on the UC San Diego campus took about two years to build. It includes a 76-patient hospital, an area for heart-imaging services such as CT scans, and four large emergency rooms specifically designed for heart surgery.

SEE RELATED STORIES FROM THE WDM CONTENT NETWORK
Construction Spending in New York Hits 5-Year Low

US Construction Spending goes up 1.4 Percent in March

Click here to read the latest edition of Construction Digital


DPR Construction credits the projects speedy completion to its use of a trend-setting approach in which it established a “virtual” company of over 50 key stakeholders.

“We appointed a board of directors made up of numerous senior managers from the project’s stakeholders to anticipate issues and develop solutions before they became a problem,” said Carlos Crabtree, project manager at DPR Construction’s San Diego branch. “By establishing a level of trust among the subcontractors, engineers, design team and owners at the outset, they were free to voice their complaints and question the status quo, which transformed the process and enhanced the project.”

This flexible and open-minded approach to the project made it easier for DPR to problem-solve in the middle of the project. For example, 16 months into construction, UCSD decided that it wanted the fourth floor of the center to house additional patient rooms even though the original plan called for office space.

Since the plumbing, electrical grid and steel framing had already been designed with office space in mind, the project team had to collaborate together in a creative way to meet the new requirements.

Join Businessfriend today. Where social networking leads to productivity


Featured Articles + MORE Featured Articles >>